At koge ris til perfektion er en kunst i sig selv. Der er en kæmpe forskel i smag og tekstur på dårligt kogte ris og perfekt kogte ris. Men hvordan koger man så de perfekte ris? Det finder du ud af her, hvor du får en nem og simpel opskrift til at koge jasminris til perfektion.

Tilberedningstid
20 min.
Forberedelsestid
5 min.
Antal
4 personer

Opskrift af Rose: Mød rose på Instagram

Ingredienser: Det skal du bruge til kogning af ris

4 dl ris (jasminris)

5 1/2 dl vand

Opskrift på perfekte ris — Sådan koger du ris

Ved at følge disse simple trin vil du inden længe koge de perfekte ris og mestre ris-kogekunsten. Hele processen tager under en halv time — og efter du har sat risene over, kan du med fordel forberede og tilberede resten af måltidets ingredienser. 

Fremgangsmåde:

  1. Put risene i en gryde og hæld rigeligt med koldt vand over. Rør let rundt med hånden, så stivelse og urenheder frigives. Skift vandet ud efterhånden som det bliver mælkehvidt. Bliv ved med at skylle risene, indtil vandet ikke længere skifter farve. Hæld al vand fra.
  2. Tilsæt 5,5 dl koldt vand. Du kan også bruge denne tommelfingerregel — bogstavelig talt. Fyld vand i gryden, indtil det står et tommelfingerled over risene. Dette gælder uanset størrelsen på gryden eller mængden af ris. Bare sørg for at risen ligger fladt i bunden af gryden. Og husk: kun det yderste tommelfingerled.
  3. Bring gryden i kog under låg ved max varme.
  4. Så snart vandet koger, skru helt ned for varmen og lad risene dampe (småsimre) i 10 minutter.
  5. Sluk for varmen og lad risen hvile i yderligere 10 minutter med låget på.
  6. Vend risene med en ske og server.

Tip: Put vand i gryden med ris til det dækker det yderste tommelfingerled 

Velbekomme!

Kogetid for jasminris

Kogetiden for ris kan variere og denne opskrift tager udgangspunkt i kogetiden for jasminris. Ofte kan du tilberede ris på cirka 20 minutter ligesom i opskriften her. Det er blot vigtigt, at du ikke koger risene for fuld varme i 20 minutter. Kog dem ved svag varme i 10 minutter og lad dem trække i yderligere 10 minutter uden varme.

Husk også altid at kigge på pakken, inden du går i gang. For nogle ristyper skal have kortere eller længere kogetid end andre.

Forslag til retter med jasminris: Stegte ris med svampe

Nu har du kogt de perfekte jasminris — men hvad skal der ellers på tallerkenen? En klassisk løsning er stegte ris, som er en traditionel asiatisk ret. Simpel, nem og super lækker. 

Smid dine ris i en wok sammen med nogle lækre svampe — her kan vi anbefale Enoki Mushrooms, der fastholder den asiatiske smagsprofil. Sautér løg, hvidløg, og forårsløg først (du kan evt. gemme den øverste grønne del af forårsløgene som garniture). 

Efter løgene har sauteret, er det i med svampene. Når svampene er blevet bløde og karamelliseret, skal risene i. For at binde retten sammen topper du til sidst af med soyasauce — og har kan vi klart anbefale Kikkoman Soy Sauce, der igen skaber en ægte asiatisk smagsprofil. 

Du kan også prøve at lave retten med andre ris end jasminris — hos Danmad finder du et bredt sortiment af alverdens ris!

Følgende varer indgår i opskriften

Kaset Jasmine Rice – 2kg

53.95 DKK
Læg i kurv

Milagrosa Jasmine Rice – 10kg

258.95 DKK
Læg i kurv

Premium Thai Glutinous Rice – 1kg

27.95 DKK
Læg i kurv

Royal Thai rice Perfume Long grain Rice – 4.5kg

110.95 DKK
Læg i kurv

Smart Chef Perfume Long Grain Rice – 1kg

33.95 DKK
Læg i kurv

Skriv et svar