Gyoza er en japansk dumpling, der steges og dampes på panden. Derfor går de også under kaldenavnet “potstickers” — altså pandeklister. Gyoza indeholder en hel del sunde og friske råvarer. Smagen er derfor helt i top, og det er meget nemt at lave dem.

Forberedelsestid
60 min.

Antal
ca. 30-32 dumplings (4 personer)

Opskrift af Rose: Mød rose på Instagram

Ingredienser: Det skal du bruge til at lave din egen hjemmelavede Gyoza

Gyoza-dej:

200 g hvedemel

100 ml kogende vand

1 knivspids salt

1 tsk sesamolie

 

Gyoza-fyld:

250 g hakket svinekød

200 g hvidkål/spidskål

20 g forårsløg

20 g purløg

10 g ingefær, revet

1 fed hvidløg, presset eller hakket fint

1 spsk. sake

1 spsk. sesamolie

1 spsk. sojasauce

1 spsk. salt

Olie til stegning (vegetabilsk olie, fx rapsolie)

Varmt vand til dampning (ca. ½ dl pr. omgang)

 

Hjemmelavet dip til Gyoza-dumplings:

 

4 spsk. riseddike

4 spsk. sojasauce

2 fed hvidløg, presset eller hakket fint

1-2 tsk. ingefær, revet eller hakket fint

1 tsk. sesamolie

(For ekstra styrke, tilsæt ¼ tsk. hot sauce — fx Sriracha eller chili flakes)

Opskrift — Sådan laver du Gyoza

Specielt køkkenudstyr:

  • Rund udstiksform (ca 11 mm i diameter)
  • Husholdningsfilm
  • Bagepapir
  • Kagerulle

For at skære små stykker dej ud i runde former til dine Gyoza-dumplings kan du med fordel anvende en udstiksform (ca. 11 mm i diameter). Har du ikke en rund udstiksform i dit køkken, kan du også skære de runde stykker dej ud med en kniv på øjemål.

Vegetarer og veganere kan med fordel erstatte hakket svinekød med tofu, eller i stedet bruge ekstra kål.

Fremgangsmåde: Gyoza-dej

  1. Hæld mel i en skål
  2. Tilføj kogende vand og rør rundt
  3. Tilsæt sesamolie og fortsæt med at røre rundt
  4. Efter dejen er blevet lidt smuldret i konsistensen; brug hænderne til at mase dejen sammen til en kugle
  5. Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad den hvile i 30 minutter
  6. Efter 30 minutter; fjern filmen og ælt dejen et par minutter på en melet overflade. Dejen skal gerne ende med at have en glat overflade
  7. Dæk dejen til igen og lad hvile 30 minutter mere
  8. Efter 30 minutter; del dejen i to lige store dele. Rul dejen flad med en kagerulle (ca. 1 mm tykkelse)
  9. Lav runde stykker dej med en en udstiksform (ca. 11 cm i diameter)
  10. Fortsæt med at skære runde dejstykker, indtil du har brugt al dejen. Der vil ca. være 30 stykker i alt.

Et godt råd: Hvis ikke du planlægger at bruge alle dejstykkerne på én gang, kan du nemt opbevare dem i køleskabet et par dage. Sørg eventuelt for at sætte lidt bagepapir mellem dem, så de ikke klistrer til hinanden.

Du kan også opbevare dem i fryseren i en måneds tid. Sæt dem i køleskabet dagen før for optøning.

Fremgangsmåde: Gyoza-fyld

  1. Hak kål, purløg og forårsløg i fine stykker og sæt til side
  2. Fjern skrællen på ingefæren og riv den på et rivejern / hak i fine stykker.
  3. Pres hvidløg i en hvidløgspresser / hak i fine stykker
  4. Kombinér ingredienserne i en skål; hakket svinekød, kål, forårsløg, ingefær, hvidløg, sojasauce, sake, sesamolie (tilsæt salt og peber efter smag)
  5. Bland ingredienserne godt sammen, indtil det bliver en samlet og klistret masse
  6. Tag en skefuld af dit fyld og placér fyldet i midten af et dejstykke
  7. Fold dejen sammen; brug dine tommelfingre til at folde dejen rundt om fyldet, mens din pegefinger kan holde fyldet på plads. Sæt din dumpling til side på et stykke bagepapir, og fortsæt med resten af fyldet og dejen
  8. Varm lidt olie op på en pande ved moderat varme, og steg undersiden af din Gyoza gyldenbrun.
  9. Når bunden er gyldenbrun; hæld ½ dl varmt vand på panden. Put straks låg på for at holde på dampen, og skru op til høj varme. Lad dem dampe i omkring 3 minutter
  10. Fjern låget og lad det resterende vand fordampe. Du kan nu forsigtigt hælde lidt sesamolie på panden rundt om dine dumplings for at opnå en sprød og lækker bund
  11. Sluk for varmen og servér din Gyoza — vend den gyldenbrune underside opad for en flot præsentation

Fremgangsmåde: Gyoza-dip

  1. Bland alle ingredienser godt sammen i en skål. Lad hvile i 15 minutter inden servering

Hvad er Gyoza?

Gyoza er som sagt en japansk dumpling. I modsætning til andre dumplings, der fx bliver dampet i en bambus-dampkurv, steges Gyoza først på panden. Derfor har de også navnet “potstickers”, der kan oversættes til pandeklister — altså klistret til panden.

Historien bag navnet “potstickers” går på, at en kinesisk kok engang glemte sine dampende dumplings. Efter vandet havde fordampet helt, var dumplingerne stegt fast til panden. Kokken løsrev og serverede dem alligevel — til stor glæde for gæsterne, der med fascination blev betaget af madens lækre fyld, bløde sider og sprøde bund.

Gyoza bliver lavet og spist i mange dele af asien, og den kinesiske version er typisk kendt for at have en tykkere dej. Den japanske Gyoza er desuden kendt for at have en stærkere smag af hvidløg. På kinesisk hedder de Jiaozi.

Følgende varer indgår i opskriften

Kikkoman Soy Sauce – 1L

58.95 DKK
Læg i kurv

Nongshim Red Pepper Powder – 500g

46.95 DKK

Silver Soy Sauce – 1000mL

29.95 DKK
Læg i kurv

Thai Dancer Rice Vinegar – 300mL

25.95 DKK
Læg i kurv

Sesame Oil – 270mL

29.95 DKK
Læg i kurv

Haday White Rice Vinegar – 450mL

23.95 DKK
Læg i kurv

Twin Dragon Pure Sesame Oil – 625mL

57.95 DKK

Uni-Eagle Sriracha Chili Sauce – 475g

28.95 DKK
Læg i kurv

Golden Mountain Distilled Vinegar 5% – 1000mL

17.95 DKK
Læg i kurv

Flying Goose Sriracha Blackout – 455mL

49.95 DKK
Læg i kurv

Yamasa Soy Sauce – 500mL

33.95 DKK
Læg i kurv

Healthy Boy Sriracha Hot Chili Sauce – 540mL

27.95 DKK
Læg i kurv

Skriv et svar