Gyoza eller gyosa er en japansk dumpling, der steges og dampes på panden. Derfor går de også under kaldenavnet “potstickers” — altså pandeklister. Gyoza indeholder en hel del sunde og friske råvarer. Smagen er derfor helt i top, og det er meget nemt at lave dem.

Tilberedningstid
20 min.
Forberedelsestid
40 min.
Antal
4 personer

Ingredienser: Det skal du bruge til at lave hjemmelavede Gyoza Dumplings

Ingredienser:

Gyoza dej

  • 200 g hvedemel
  • 100 ml kogende vand
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk sesamolie

Hjemmelavet dip til Gyoza-dumplings

  • 4 spsk riseddike
  • 4 spsk soja
  • 2 fed hvidløg finthakket
  • 1-2 tsk ingefær revet
  • 1 tsk sesamolie
  • 1/4 tsk hot sauce for ekstra styrke

Gyoza-fyld

  • 250 g hakket svinekød
  • 200 g hvidkål/spidskål
  • 20 g forårsløg
  • 20 g purløg
  • 10 g ingefær revet
  • 1 fed hvidløg finthakket
  • 1 spsk sake
  • 1 spsk sesamolie
  • 1 spsk sojasauce
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk olie til stegning (vegetablisk olie, fx rapsolie)
  • 1/2 dl pr. omgang varmt vand til dampning

Opskrift — Sådan laver du Gyoza

Specielt køkkenudstyr:

  • Rund udstiksform (ca 11 mm i diameter)
  • Husholdningsfilm
  • Bagepapir
  • Kagerulle

For at skære små stykker dej ud i runde former til dine Gyoza-dumplings kan du med fordel anvende en udstiksform (ca. 11 mm i diameter). Har du ikke en rund udstiksform i dit køkken, kan du også skære de runde stykker dej ud med en kniv på øjemål. 

Fremgangsmåde: Gyoza-dej

  1. Hæld mel i en skål
  2. Tilføj kogende vand og rør rundt
  3. Tilsæt sesamolie og fortsæt med at røre rundt 
  4. Efter dejen er blevet lidt smuldret i konsistensen; brug hænderne til at mase dejen sammen til en kugle
  5. Dæk dejen til med husholdningsfilm og lad den hvile i 30 minutter
  6. Efter 30 minutter; fjern filmen og ælt dejen et par minutter på en melet overflade. Dejen skal gerne ende med at have en glat overflade
  7. Dæk dejen til igen og lad hvile 30 minutter mere
  8. Efter 30 minutter; del dejen i to lige store dele. Rul dejen flad med en kagerulle (ca. 1 mm tykkelse)
  9. Lav runde stykker dej med en en udstiksform (ca. 11 cm i diameter)
  10. Fortsæt med at skære runde dejstykker, indtil du har brugt al dejen. Der vil ca. være 30 stykker i alt.

Et godt råd: Hvis ikke du planlægger at bruge alle dejstykkerne på én gang, kan du nemt opbevare dem i køleskabet et par dage. Sørg eventuelt for at sætte lidt bagepapir mellem dem, så de ikke klistrer til hinanden. 

Du kan også opbevare dem i fryseren i en måneds tid. Sæt dem i køleskabet dagen før for optøning. 

Fremgangsmåde: Gyoza-fyld

  1. Hak kål, purløg og forårsløg i fine stykker og sæt til side
  2. Fjern skrællen på ingefæren og riv den på et rivejern / hak i fine stykker.
  3. Pres hvidløg i en hvidløgspresser / hak i fine stykker
  4. Kombinér ingredienserne i en skål; hakket svinekød, kål, forårsløg, ingefær, hvidløg, sojasauce, sake, sesamolie (tilsæt salt og peber efter smag)
  5. Bland ingredienserne godt sammen, indtil det bliver en samlet og klistret masse
  6. Tag en skefuld af dit fyld og placér fyldet i midten af et dejstykke
  7. Fold dejen sammen; brug dine tommelfingre til at folde dejen rundt om fyldet, mens din pegefinger kan holde fyldet på plads. Sæt din dumpling til side på et stykke bagepapir, og fortsæt med resten af fyldet og dejen
  8. Varm lidt olie op på en pande ved moderat varme, og steg undersiden af din Gyoza gyldenbrun. 
  9. Når bunden er gyldenbrun; hæld ½ dl varmt vand på panden. Put straks låg på for at holde på dampen, og skru op til høj varme. Lad dem dampe i omkring 3 minutter
  10. Fjern låget og lad det resterende vand fordampe. Du kan nu forsigtigt hælde lidt sesamolie på panden rundt om dine dumplings for at opnå en sprød og lækker bund
  11. Sluk for varmen og servér din Gyoza — vend den gyldenbrune underside opad for en flot præsentation

Fremgangsmåde: Gyoza-dip

  1. Bland alle ingredienser godt sammen i en skål. Lad hvile i 15 minutter inden servering

Hvad er Gyoza?

Gyoza er som sagt en japansk dumpling. I modsætning til andre dumplings, der fx bliver dampet i en bambus-dampkurv, steges Gyoza først på panden. Derfor har de også navnet “potstickers”, der kan oversættes til pandeklister — altså klistret til panden.

Historien bag navnet “potstickers” går på, at en kinesisk kok engang glemte sine dampende dumplings. Efter vandet havde fordampet helt, var dumplingerne stegt fast til panden. Kokken løsrev og serverede dem alligevel — til stor glæde for gæsterne, der med fascination blev betaget af madens lækre fyld, bløde sider og sprøde bund.

Gyoza bliver lavet og spist i mange dele af asien, og den kinesiske version er typisk kendt for at have en tykkere dej. Den japanske Gyoza er desuden kendt for at have en stærkere smag af hvidløg. På kinesisk hedder de Jiaozi.

Følgende varer indgår i opskriften

Skriv et svar